EQ & ”de 7 goda vanorna”

Boken ”De 7 goda vanorna” eller ”Att leva och verka till 100%” (the 7 habits of highly effective people) av Stephen R. Covey räknas av många som den bästa managementboken skriven någonsin. Den är ju i själva verket en bok som till stor del beskriver vilka emotionella intelligenser (EQ) som är viktiga för att hantera sitt inre liv och sina relationer samt för att ständigt förnya och vidareutveckla sig själv.

att-leva-och-verka-till-100-eller-de-7-goda-vanorna

Nedan ger jag min alldeles egenkomponerade översättning av de 7 goda vanorna till EQ-terminologi:

vana 1 – Var proaktiv (Be proactive)

Denna vana handlar mycket om självuppfattning, att vara medveten om dina känslor, att kunna kontrollera dina impulser samt att ha bra självinsikt, hög självkänsla och att på ett optimistiskt sätt sträva efter att förverkliga dig själv.

vana 2 – Börja med målet i siktet (Begin with the end in mind)

Ännu mer fokus på att klargöra hur du kan förverkliga dig själv, genom att på ett realistiskt sätt utnyttja dina styrkor och svagheter samtidigt som du genom medvetenhet om dina känslor kan agera självständigt och autentiskt.

vana 3 – Gör det viktigaste först (Put first things first)

Denna vana handlar om att ständigt kunna prioritera, att kunna lösa problem och hävda din rätt på ett självständigt sätt. Det handlar också om att kunna hantera stress samt kontrollera dina impulser, vara optimistisk och flexibel när du konsekvent gör sådant som är viktigt för dig själv.

vana 4 – Tänk ”vinna-vinna” (Think Win-Win)

Den första av de interpersonella vanorna, där fokus är förmågan att upprätthålla ömsesidigt goda relationer genom att agera empatiskt och flexibelt samtidigt som du uttrycker dina känslor effektivt,  hävdar dig själv på ett acceptabelt sätt samt tar ett större socialt ansvar.

vana 5 – Försök först förstå, sedan bli förstådd (Seek first to understand, then to be understod)

Denna vana handlar primärt om ett empatiskt lyssnande – en genuin vilja att lyssna till en annan människas själ. Därefter handlar det om att uttrycka dig själv på ett konstruktivt effektivt sätt genom att utnyttja dina känslor, dina mellanmänskliga förmågor samt din flexibilitet och din optimistiska realism.

vana 6 – Sök synergi (Synergize)

Detta handlar om att vara extremt medveten om och kunna uttrycka dina egna känslor samt utifrån det kunna agera flexibelt för att lösa uppkomna problem/utmaningar så att det gynnar ”samhället” i stort.

vana 7 – Vässa sågen (Sharpen the saw)

Slutligen, för att vara effektiv måste du ständigt jobba med ditt välmående och din livsglädje, dvs att jobba vidare med att förverkliga dig själv och vidareutveckla din självbild, att lägga energi på att vidmakthålla en optimistisk grundsyn samt att upprätthålla goda relationer som kännetecknas av tillit och omtanke.

 

Läs gärna mer om ”de 7 goda vanorna” i mina blogginlägg om vana 1-3, vana 4-6 samt vana 7.

2 reaktion på “EQ & ”de 7 goda vanorna””

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>