the Happiness advantage

Det finns fler och fler belägg för att vi blir mer framgångsrika om vi aktivt och medvetet fokuserar på att vara så positiva och så lyckliga som möjligt. Visst låter det härligt.

Du trodde kanske att det var tvärtom, dvs att du skulle bli lycklig om och när du blir mer framgångsrik. För många lyder mottot fortfarande:

Om jag jobbar hårdare, så blir jag mer framgångsrik. Och – om jag blir mer framgångsrik, så blir jag mer lycklig

Men, så är det inte för de flesta. Modern forskning visar att vi har en tendens att skjuta ”lyckan” på framtiden om vi kopplar den till ett resultat eller mål som vi sätter upp för oss själva, låt säg om sex månader, eller om två år, typ:

- När jag blir färdig jurist, då kommer jag bli lycklig…

- När jag har klarat av att springa ett maratonlopp, då blir jag lycklig…

- När jag får barn, då kommer jag bli lycklig…

Hjärnan visar sig fungera tvärtom… den mår bra av följande ”mindset”:

Om jag fokuserar på att bli mer positiv i nuet, så fungerar min hjärna mer framgångsrikt. Och - om min hjärna fungerar mer framgångsrikt, så kan jag jobba hårdare, snabbare och mer intelligent

happiness_advantage

Så då kommer ju frågan som ett brev på posten:

- Hur gör jag för att bli mer positiv i nuet?

Jo, om detta handlar boken ”Happiness advantage” skriven av Shawn Achor. Där beskriver han ”sju principer som ger bränsle till framgång på arbetet” (se utförligare summering via Thinkbeats):

  • The Happiness advantage – se ovan… ”om jag fokuserar på att vara positiv i nuet, så agerar jag smartare, blir mer motiverad och därför mer framgångsrik”. Andra beprövade sätt att bli mer lycklig är att meditera, att träna samt att hitta någonting att se fram emot, t ex en kommande semester.
  • The Fulcrum and the lever – vår hjärna funkar precis som en ”hävstång med stödpunkt”. För att maximera vår potential gäller det att tro på de inneboende resurser vi alla har (hävstång) samt ha ett mindset där vi skapar kraft till förändring (flytta stödpunkten).
  • The Tetris effect – träna din hjärna att fokusera på ”det positiva”. Forskning visar att de som spelar Tetris flera timmar om dagen i tre dagar efteråt påverkas att fokusera på att leta efter möjligheter att få olika former att passa ihop… Generellt betyder det att om du vill fokusera på det positiva, ta till vana att, t ex varje kväll innan du går och lägger dig, utförligt skriva ner minst tre positiva saker som hänt dig under dagen.
  • Falling up – handlar om att lära dig hantera misslyckande så att det i slutändan ger positiv energi, istället för att det dränerar dig på energi. Det gäller att träna på att få en positiv ”förklaringsmodell” till det som händer dig i livet, t ex genom att använda ABCD-modellen som hjälper dig skapa realistiska förväntningar samt att våga ifrågasätta dina negativa tankemönster.
  • The Zorro circle – är en metafor för ”om du vill uppnå riktigt utmanande mål, så måste du bryta ner detta till delmål som du uppnår en efter en”. Vi mår nämligen bra av att känna att vi har kontroll och att vi klarar av saker. Det viktiga är att vara nöjd med det du uppnått och samtidigt klargöra ”nästa steg”.
  • The 20-second rule – är en regel som handlar om att underlätta för de vanor du vill göra mer av och försvåra de vanor du vill göra mindre av. Om du inte lyckats komma igång med att använda tandtråd regelbundet – gör den ”20 sekunder” mer tillgänglig, t ex genom att ställa den bredvid ”TV-fjärrkontrollen”, så att du inte kan missa den. Om du har en dålig vana att småäta av de nyinköpta kakorna – göm undan dem ”20 sekunder” längre bort, t ex i städskåpet.
  • Social investment – det som betyder mest för att bli lycklig är att ha ett bra socialt nätverk. Det handlar om att vi människor är sociala varelser – vi behöver helt enkelt umgås med andra . Extra viktigt är detta vid plötsliga motgångar. Det är också så att det speciella hormonet Oxytocin utsöndras i blodet när vi umgås – det reducerar oro och förbättrar koncentrationsförmågan samt förmågan att fokusera.

Lycka och välmående har ju visat sig positivt påverka dina emotionella förmågor. Därför är det för mig självklart att fokus på välmående ”boostar” din EQ, vilket direkt påverkar dina möjligheter att uppnå framgång i vad helst du vill.

Alltså,

Genom att fokusera på din egen livsglädje,

skapar du vägen till framgång

 

Ojdå, Shawn har tydligen skrivit en bok tillsammans med Amy Blankson om hur barn kan ta till sig den nya positiva psykologinRipple effect. Den får jag kolla upp…

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>