Få mer lycka för pengarna…

Några forskare har studerat hur vi bör spendera våra pengar för att optimera vår lycka. Det de kommit fram till är att följande typer av inköp bidrar till vårt välmående:

  1. Spendera pengar på upplevelser. Detta verkar bidra mer till vårt välmående än att vi köper saker. Alltså, unna dig att göra saker, som att gå på teater, bio, fotboll, museum istället för att fokusera på att ha saker såsom en ny kavaj, kaffekokare, väska osv.
  2. Spendera pengar på upplevelser du delar med andra. Genom att dela din upplevelse med andra alternativt berätta om den för andra i efterhand så optimerar du välmåendet. Man har även sett att inköp av ”saker”, t ex din nya platt-TV, genererar välmående om du ser ”saken” som en delmängd av en delad upplevelse.
  3. Spendera pengar på andra. Det visar sig att man ofta blir lyckligare av att spendera pengar på andra än på sig själv. Allra lyckligast blir man om man spenderar pengarna på någon som man vill utveckla relationen till.
  4. Spendera pengar på de rätta personerna. Rent evolutionärt verkar vi må bäst av att spendera pengar på de som för vidare vårt DNA.
  5. Ge uttryck för din identitet genom hur du spenderar pengar. Välmående är personligt och trots att forskning visar att det är vanligare att man mår bra av upplevelser och att ge till andra, så finns det en del som mår bäst av att köpa saker till sig själv och på det sättet uttrycka sin personlighet och identitet.
  6. Tänk inte så mycket på att spendera. Det kanske bästa sättet att uppnå lycka och välmående är att minimera dina tankar på att och hur du ska spendera dina pengar. Fokusera istället på helt andra saker som du vet gör dig lycklig…

Läs gärna mer om lycka och välmåendeGreater Good

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>