Hur blir man lycklig, egentligen…?

Är lycklig någonting man är eller någonting man gör?

Är lycka och välmående någonting man kan träna sig till?

Svaret är Ja.

matthieu-ricard
Världens lyckligaste man

 

Hur menar jag då?

Forskning säger:
Lycka är till ungefär 50% genetiskt. Det betyder att vi i grunden har olika förmåga att uppleva lycka – olika personer är olika lyckliga delvis beroende på vilka arvsanlag vi fått med oss i livet.
Lycka beror till 10% på de saker som händer dig i livet. Förutom att man är olika lycklig beroende på vems barn man är så påverkar verkliga livet din lycka också, men inte så mycket som man tror. Själva händelserna som t ex dödsfall, lönelyft, relationsrelaterade konflikter, kamaxelproblematik med bilen, semestrar, sjukdomar, firmafester… påverkar din lycka mindre än man tror.
Lycka beror till 40% på hur du väljer att hantera och tänka kring det som händer dig. Har du förmågan att ”hänga kvar” och njuta av dina positiva känslor så länge som möjligt samt förmågan att återhämta dig och ”gå vidare” efter de mer negativa känslor vi alla då och då upplever? Lycka är alltså till väldigt stor del något du kan påverka själv, bl a genom att öka din insikt kring vad som påverkar din egen lycka samt att lägga upp ett personlig ”träningsprogram” som passar just dig. 

diagramlycka
Kolla in tio olika lycko-övningar som du kan välja och vraka mellan här...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>