Att mäta din EQ

VI lever i ett samhälle där det är viktigt att mäta saker. Inom företagsvärlden så definierar man mål och ”Key Performance Indicators” (KPI:er) som man vill följa upp regelbundet, t ex vinstmarginal, antal vunna säljcase, kundnöjdhet, debiterbarhet, tid för att lösa ett felärende… Inom idrotten så är exakta mätningar viktiga; t ex inom friidrotten, simning, utförsåkning. Inom Formel 1 så mäter och trimmar man allt för att vinna ytterligare några hundradelar. Inom sjukvården så mäter man blodtryck,  sänka, EKG m m och om man vill komma igång och träna mer strukturerat med en ”personlig tränare” kan man göra en fysisk hälsoprofiltest där man mäter blodsocker, blodfetter, blodvärde osv. Det finns en kultur i dagens samhälle - ”what you measure is what you get”. Det du mäter är det du får. Det brukar tolkas som att om du inte mäter en specifik sak, så får du inte heller någon utveckling inom det området. (förresten, bild från artema.co.uk)

Key-Performance-Indicators

Utifrån ovan beskrivning kan jag tycka det är lite märkligt att inte fler företag har valt att mäta sina medarbetares emotionella förmågor (EQ). Modern forskning visar med önskvärd tydlighet att framgångsrika personer ofta är framgångsrika tack vare att de har väl utvecklade emotionella förmågor.  Då borde det vara naturligt, inom alla HR-funktioner på alla företag, att mäta hur emotionellt kompetenta deras medarbetare är. Detta för att kunna ta fram lämpliga träningsprogram så att de kan vidareutveckla sig inom de område som behöver förstärkas.

Kan det vara så att vi fortfarande tycker det är lite för personligt att ”mäta oss själva”? Blir det lite för personligt att tvinga folk att mäta sin självkänsla, sin empati, sin livsglädje, sin flexibilitet och sina sociala förmågor? Visst, det blir personligt. Samtidigt blir det ju en otrolig konkurrensfördel att ha koll på sin personals EQ och utifrån det låta personalen ”träna” på de förmågor som de behöver bli bättre på för att lyckas i sin roll. Tricket är ju dessutom att om man fokuserar på att få sin personal mer välmående så ”spiller det över” till deras emotionella förmågor, vilket kommer medarbetarna till godo både på och utanför arbetsplatsen.

Jag tror definitivt tiden är mogen även i Sverige för ”att mäta emotionella förmågor”. I USA och i Asien har detta redan använts under flera år. Google var tidigt ute och har själva initierat ett träningsprogram för EQ – SIY, som nu sprids över hela världen. Så vad väntar du på – se till att skaffa dig en bra nulägesbild över dina medarbetares EQ. Och, utifrån det ta fram en handlingsplan för vad de behöver utveckla.

Vill du veta mer specifikt hur jag kan hjälpa dig - kontakta mig här.

Vill du veta mer om EQ och vad forskningen säger – läs EQ-bloggen.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>