Att ta ett socialt ansvar…

Den emotionella förmågan socialt ansvar handlar om förmågan eller villigheten att bidra till samhället, ”gruppen” eller allmänt till andras bästa. Det handlar om att agera ansvarsfullt, ha en social medvetenhet och visa omsorg.

Att ta ett socialt ansvar är en väldigt aktuell fråga. Hur kan du bidra och ta ett rimligt personligt socialt ansvar för de orättvisor som bevisligen finns runt om på många platser i världen idag, även i närområdet. Hur bidrar du till andras bästa i det lokala föreningslivet eller på det företag du jobbar?

Andra frågeställningar:

På vilket sätt kan du bidra till att minska lidandet för dem som råkat ut för de brutala ISIS-attackerna i Syrien och Irak ?

Hur bidrar du till att minska lidandet till följd av svält och de ständiga krigen i olika delar av Afrika, t ex i Kongo?

Vad gör du för dem som har det svårt i Sverige och som behöver stöd, t ex hemlösa, EU-migranter osv?

Hur bidrar du till att de flyktingar som kommer hit integreras i samhället (såg på Skavlan igår att Filip & Fredriks nya film ”TREVLIGT FOLK” dokumenterar ett spännande integrationsprojekt i Borlänge – skapandet av det somaliska bandy-landslaget).

En fråga jag brottas med är hur mycket pengar jag ska ”skänka” till olika organisationer – vad är rimligt utifrån mina förutsättningar? Jag känner att jag har en bit kvar innan jag är helt nöjd med hur jag själv agerar för att ta ett optimalt socialt ansvar -  men några saker är jag riktigt nöjd med:

  • via mitt företag så skänkte jag  ”årets julklapp” till organisationen Hand in Hand Sweden – de hjälper fattiga kvinnor, bl a i Afrika, att starta egna företag så att de kan arbeta sig ur fattigdom av egen kraft
  • i samband med min födelsedag i höstas så skänkte vi en större summa pengar till Läkare utan gränsers Ebolainsamling istället för att önska mig egna presenter
  • via tidningen Modern Psykologi läste jag en artikel om hur kvinnor i östra Kongo systematiskt våldtas – det fick mig att skänka en rejäl slant till Panzisjukhuset
  • jag är månadsgivare till Clowner utan gränser – jag gillar deras mål att sprida hopp, skratt och drömmar till barn som växt upp i krisdrabbade områden runtom i världen
  • jag är ”Världsförälder via Unicef” – ett sätt att stödja utsatta barn över hela världen
  • jag är ”stammis” på Barista, så genom det har jag skänkt ett stort antal luncher till barn i Etiopien

Stammiskort_2011

Det finns många orosmoln idag runt om i världen. Samtidigt så finns det stora möjligheter att vara med och bidra till ett större välmående.

Och, vi vet också att det är enklare att hjälpa andra om man själv mår bra. Läs mer om hur jag med hjälp av coaching och EQ-tester kan stötta dig i resan mot ett större personligt välmående!

Följ den Välmående Ledaren på Facebook